Ești antreprenor în HORECA sau simplu consumator?
Trebuie să știi care este noua obligație a restaurantelor

Data de 15 martie 2023 este cea care vine cu noutăți în materia ANPC-ului (Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor), respectiv a restaurantelor. Care sunt mult doritele prevederi și ce impact vor avea asupra societății? 

Simplu spus, este vorba despre obligația restaurantelor, fast-food-urilor și cantinelor de a informa clienții atât cu privire la lista ingredientelor din meniu cat și a valorilor nutriționale ale preparatelor, iar, dacă este cazul, și despre starea produselor (congelate sau nu). 

Fie că ești deținător de restaurant și ești responsabil de punerea meniului în conformitate cu acest Ordin, fie că ești unul dintre consumatori, acest articol ți se adresează. Serios. Parcurge-l și-o să înțelegi de ce.

Ce trebuie sa facă fiecare antreprenor din domeniul alimentației publice, mai exact? 

Pe scurt, să-și completeze meniul cu valorile nutriționale aferente fiecărui preparat, cu gramajul fiecărui ingredient ce face parte din produsul final.

Pe larg, însă…

Ordonanța prevede că restaurantele trebuie să se conformeze acestei obligații în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ, adică până la data de 14 septembrie 2023, deoarece ea a intrat în vigoare la data de 15 martie 2023. 

Aceste schimbări pot fi considerate un inconvenient pentru unii proprietari de restaurante sau cafenele și e simplu de înțeles de ce. Ea adaugã o sarcinã suplimentară de calcule și afișări a informațiilor nutriționale în meniurile lor, detalii care nu-s tocmai la îndemână mai ales când vrei să schimbi meniul sau să-l ajustezi pe cel existent. 

Modificările pot necesita o reorganizare a proceselor interne ale afacerii, inclusiv aprovizionarea cu alimente și pregătirea acestora. Ceea ce înseamnă că un efort mai mare, depus de angajați, care se va regăsi într-un fel sau altul în prețul prețului produsului servit sau în calitatea serviciilor.   

Simplu spus, există posibilitatea ca produsul servit să fie scumpit, iar acest lucru va reprezenta un inconvenient și pentru consumatori. 

Pentru consumator, pe de altă parte, măsura se poate dovedi de multe ori benefică mai ales dacă urmează un regim alimentar strict.

Unde trebuie afișate detaliile despre conținutul nutrițional al alimentelor?

Cum restaurantele trebuie să ofere consumatorilor informații clare și precise despre conținutul nutrițional al alimentelor pe care le servesc, inclusiv despre calorii, proteine, grăsimi, carbohidrați, fibre și sodiu, atunci informațiile trebuie sa fie disponibile în meniu, pe site-ul web al restaurantului sau într-un alt loc vizibil pentru a fi ușor de accesat. Bineînțeles, inclusiv în meniurile fizice dacă ele există pe masă. 

La ce mă va ajuta pe mine, în calitate de consumator, aceasta schimbare?

În general, implementarea acestor schimbäri este benefică pentru consumatori și pentru sănătatea publică, deoarece promovează o alimentație sănătoasă și poate ajuta la reducerea incidenței unor afecțiuni asociate cu alimentația nesănătoasă. Să nu fim naivi, simplul fapt că aceste detalii vor fi puse la vedere nu vor rezolva probleme obezității din ce în ce mai prezente în România sau a altor boli asociate alimentației dublate de un stil de viață sedentare, dar vor contribui cu siguranță la creșterea nivelului de conștientizare a conținutului alimentar care urmează a fi consumat. Ceea ce, în final, se poate regăsi într-un consum moderat de alimente care nu ar trebui consumate des.

De asemenea informațiile nutritionale pot fi utile mai ales pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni, precum diabetul, obezitatea sau afectiuni cardiace, care trebuie să-și monitorizeze continutul nutritional al alimentelor consumate.

Chiar și ANPC a transmis că: “În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de  unitate, un produs sau altul”.

Cum sunt calculate valorile nutritionale afișate în meniu?

Ei bine, manual pe baza valorilor fie primite de la producător pentru produsele folosite, fie pe baza informațiilor furnizare de surse de încredere, care au la bază studii validate din punct de vedere științific. Atenție! Nu este vorba despre o valoare exactă, ci despre o aproximare cât mai corectâ a raportului caloric consumat la o masă/ 100gr. 

Și acum întrebarea mult așteptată de antreprenori din domeniu: Ce trebuie să facem pentru a evita posibilele amenzi? 

Au fost puse la dispoziție și o serie de moduri în care unitatea de alimentație publică pe care o conduci să fie în deplină legalitate:

  • orice tip de unitate de alimentație publică trebuie să ofere clienților informații despre: tipul și cantitatea ce depășește 20g a ingredientelor compuse ce fac parte din produsul finit (mâncarea furnizată);
  • declarația nutrițională (valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare); 
  • aditivii utilizați (coloranți, agenți de întărire, potențiator de arome, amidon etc);
  • produsele congelate (specificarea în dreptul fiecărui preparat care contine astfel de produse).

Aceste informații sunt obligatorii, conform Ordinului, iar nerespectarea lor duce la (surpriză) amenzi! 

Amenzi de la 5.000 de lei până la 10.000 de lei

Potrivit Ordonantei, restaurantele sau cafenelele care au în meniuri lipsa noilor schimbări pot fi sancționate cu amenzi de la 5.000 de lei până la 10.000 de lei. 

Aceste amenzi pot fi aplicate de către autoritățile de control, cum ar fi Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). 

Dar cum se procedează în cazul livrării la domiciliu?

Nici în cazul livrării la domiciliu operatorii din HORECA nu scapă de aplicarea prevederilor legale, astfel că informațiile menționate anterior trebuie să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii, găsite pe eticheta de preț ori pe ambalajul de transport. 

Pot depunde o plângere dacă un restaurant nu respectă aceste prevederi? 

Da, poți face acest lucru. 

Dar înainte de a face asta recomandăm să discuți cu managerul sau proprietarul restaurantului și să îi aduci la cunoștință că nu se respectă cerințele legale referitoare la afișarea valorilor nutriționale. 

Dacă problema persistă, poți depune apoi o plângere la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). În cazul în care plângerea e validă, ANPC va dispune sancțiuni împotriva restaurantului. 

Iar dacă ai o problemă sau o nelămurire în privința unei situații din segmentul HORECA, scrie-ne. Te vom ajuta mai repede decât ai scrie valorile nutriționale ale unui pește! 😀

Făcând clic pe „Accept toate cookie-urile”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor pe dispozitivul dvs. pentru a îmbunătăți navigarea pe site, a analiza utilizarea site-ului și a ajuta la eforturile noastre de marketing. Consultați Politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Eduard Catoiu

Co-Founder and CEO of Avochat