Ana Morodan și cele 3 dosare penale cu care s-a ales în mai puțin de 12 ore

Ana Morodan, cunoscută și drept “Contesa digitală”, și-a petrecut noaptea cum nu mulți ar fi crezut, în arest. 

Pe lângă asta, s-a ales și cu trei dosare penale în mai puțin de 12 ore, toate acestea din cauza unui comportament pe care, într-un final, l-a regretat public. 

Cine este Ana Morodan si de ce s a ales cu aceste dosare penale? 

Ana Morodan este influencer și antreprenor.

S-a făcut remarcată ca blogger de fashion, a intrat în atenția publicului treptat cu stilul extravanagat și o imagine atent construită, a participat la emisiuni TV și a ajuns, în final, să aibă propria ei emisiune intitulată “Reală by Ana Morodan” pe Antena Stars. 

Totuși, de ce o creatoare de conținut atât de apreciată, cu o reputație atât de bună, a ajuns să aiba nu unul, ci trei dosare penale in doar 12 ore? 

Înainte să intrăm în detalii, vom prezenta povestea pe scurt. 

Ana Morodan a fost prinsă la volan sub influența bauturilor alcoolice și a altor substanțe. 

Ca să putem să intrăm în pâine, este nevoie sa stabilim sensul câtorva termeni precum dosar penal și control judiciar.

Ce este dosarul penal și care sunt urmările sale? 

O întrebare destul de importantă având în vedere frecvența cu care sunt folosite aceste cuvinte. 

Pe scurt, un dosar penal reprezintă modul în care autoritățile, organele de cercetare penală aflate sub autoritatea procurorului de caz, strâng probe care să dovedească producerea/existenta unor infractiuni, dar și identificarea unui autor. 

Din punct de vedere legal, consecințele unui dosar penal încep să fie serioase dacă respectivul ajunge in instanta. 

Desigur, se bucură de prezumția de nevinovăție (ceea ce înseamnă că o persoană este nevinovată până la proba contrarie) chiar și după decizia din prima instanța care tocmai că nu e definitivă, dar, la final, dupa deliberare, se va pronunța una dintre următoarele soluții:

  • condamnarea, renunțarea la aplicarea pedepsei (în cazul faptei cu gravitate redusă), 
  • amânarea aplicării pedepsei, achitarea (detalii în art 16. CPP, alin 1, litera a-d) sau 
  • încetarea procesului penal.

Din punct de vedere tehnic/ social, o persoana poate fi numită infractor abia atunci când există o hotărâre a instanței definitivă din care rezultă că inculpatul a săvârșit fapta prevăzută de legea penală cu vinovăția cerută de lege, nejustificată și imputabilă, însă oamenii tind să sară la concluzii înainte de soluția finală a instanței.

Controlul judiciar, pe de altă parte, reprezintă obligația inculpatului de a se prezenta la organul de urmărire penală (procuror), la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de cate ori este chemat. 

Acum că am stabilit cateva aspecte importante, hai să aflăm și despre modul în care Ana Morodan a ajuns să fie pusă sub control judiciar și să dețină trei dosare penale, conform informațiilor disponibile în mod public până la momentul scrierii acestui articol.

Ce conțin dosarele penale și de ce au fost înfăptuite?

Dosarul 1. 

Marți, în jurul orei 16, în zona Pieței Charles De Gaulle din București, Poliția Rutieră a oprit-o pe Ana Morodan în trafic - sau cel puțin a încercat să o oprească - însă ea a continuat să se deplaseze, nu departe, ci până când a lovit două autoturisme ce erau parcate. Conform informațiilor disponibile, Ana Morodan a accelerat în momentul în care a văzut echipajul.

Odată produs accidentul care s-a sfârșit doar cu pagube materiale, Poliția Rutieră a făcut verificările necesare. 

Femeii i s-a cerut sa sufle în aparatul etilotest pentru verificarea alcoolemiei, dar a refuzat. În consecință, refuzul a fost urmat de o vizita la INML, unde a refuzat, din nou, prelevarea probelor biologice. Acesta a fost primul motiv pentru care s-a ales nu numai cu un prim dosar penal, dar și cu permisul de conducere reținut. 

Dosarul 2.

Al doilea dosar penal a fost înfăptuit în jurul orei 23:00, în aproximativ același context, în sensul că din nou a fost oprită de un echipaj de poliție, din nou s-au facut verificari, doar ca de data aceasta, echipajul de poliție a observat ca Ana Morodan nu deținea asupra ei permisul de conducere, așadar nu avea dreptul sa conduca, acesta reprezentand motivul pentru noul dosar penal.

Dosarul 3. 

De asemenea, femeia a încercat să se opună probei cu etilotestul, abia într-un final, acceptând să-l facă. 

S-a observat că era vorba de o valoare de până la 0,4 mg/l alcool pur în aerul expirat și în urma acestor rezultate, aceasta a fost dusă la INML pentru a-i fi prelevate probele biologice. În urma probelor făcute, Morodan s-a ales cu al treilea dosar penal deoarece polițiștii au aflat că aceasta consumase atât băuturi alcoolice, cât și substanțe interzise. 

Astfel, a fost reținută peste noapte, urmând ca miercuri sa fie dusă la procurorii de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru a se decide dacă va fi cercetată în stare de libertate sau sub control judiciar, ori, în cel mai rău caz, arestare preventivă timp de 30 de zile. 

Masura finală a fost de plasare sub control judiciar timp de 60 de zile.

În baza căror legi au fost deschise dosarele penale? 

Pentru conducerea mașinii cu permisul suspendat, dosarul penal a fost deschis în baza articolului 335, alin 2, Cod Penal. 

Consumul de substanțe stupefiante interzise este precizat în articolul 336, Cod Penal și în baza acestuia a fost deschis și refuzul recoltării de probe biologice e regăsit în articolul 337, Cod Penal.

Care ar fi pedepsele pentru faptele săvârșite?

Să recapitulăm. Ana Morodan are dosar penal pentru trei infracțiuni: conducerea mașinii cu permisul suspendat, consum de substanțe stupefiante interzise și refuzul recoltării de probe biologice.

Să vedem care sunt sancțiunile pentru fiecare dintre acestea. 

Pentru prima infracțiune (conducerea mașinii cu permisul suspendat), Codul Penal precizeaza în articolul 335, alin 2 “Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

A doua infracțiune, respectiv refuzul recoltării de probe biologice, este regăsită în art 337, Codul Penal: “Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

Consumul de substanțe stupefiante interzise este specificat, conform Codului Penal, în articolul 336, alin 1, 2:

 “1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.” 

 2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.”

Se cumuleaza pedepsele și în România ca în alte părți ale lumii?

Codul penal face situația clară pentru noi. Conform articolului 39:

“(1) În caz de concurs de infracţiuni, se stabileşte pedeapsa pentru fiecare infracţiune în parte şi se aplică pedeapsa, după cum urmează:”

urmând o serie de situații și moduri de alegere a finalelor pedepse. 

Reiese că principiul după care se aleg pedepsele e că se aplică pedeapsa cea mai grea, și se permite, în anumite condiții, și cumularea pedepsei închisorii cu pedeapsa amenzii în cazul sancționarii concursului de infracţiuni – art. 39 alin. (1) lit. c).

Cum s-a apărat Ana Morodan împotriva acuzațiilor aduse? 

“Am condus fără carnet. Nu am consumat nicio substanță, doar am condus fără carnet. Am luat pastile de somn că sunt insomniacă. N-am primit semnale de la polițiști. Sunt foarte ok. Am condus fără carnet, frate, nu am făcut alte prostii”. De asemenea, aceasta a subliniat că nu a oprit la semnalele polițiștilor deoarece “Nu am primit semnale”.

Regretă creatoarea de conținut faptele săvârșite?

“(...) Într-adevăr, am făcut o greșeală și am condus fără carnet, lucru pe care nu vreau să îl transmit și să influențez pe nimeni.”

“Să nu vă credeți mai puternici decât viața, să nu vă lăsați seduși de celebritate și să riscați totul pentru asta” 

În cazul în care permisul de conducere ne este suspendat, cum îl putem redobândi?

Pentru persoanele care au rămas fără permis de conducere pentru o perioada de 60 sau 90 de zile, există posibilitatea de a-l recupera mai repede prin intermediul unui examen. Astfel, perioada de suspendare se va reduce cu o treime. Până recent, perioada se reducea la 30 de zile.

După admiterea examenului va fi nevoie de o serie de documente:

●      copie a dovezii de conducere față verso;

●      cerere tip, de reducere a suspendării;

●      copie carte de identitate;

●      copie proces verbal;

●      copie la chitanța pentru plata amenzii

După aprobarea cererii, permisul de conducere va putea fi ridicat cu dovada de conducere și buletinul. 

Făcând clic pe „Accept toate cookie-urile”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor pe dispozitivul dvs. pentru a îmbunătăți navigarea pe site, a analiza utilizarea site-ului și a ajuta la eforturile noastre de marketing. Consultați Politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Eduard Catoiu

Co-Founder and CEO of Avochat